Prosztatabetegségek kezelésére

Többet akar tudni a prosztatavizsgálatról?

Hogyan kezelhetem a prosztata gyulladást?

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás gyakorisága

A benignus prosztata hyperplasiának nincs egységes epidemológiai definíciója. Leggyakrabban a szövettanilag igazolt prosztata hyperplasiát szokták vizsgálni statisztikailag. A betegség előfordulása a férfiak 40-es éveiben kezd gyors emelkedésnek indulni. A 90 feletti férfiak csaknem 100%-ban megtalálható már a betegség. A betegség kevésbé függ etnikai vagy földrajzi tényezőktől.

A prosztata mérete többféle módon is megmérhető. A végbélen keresztüli vizsgálat nem megbízható, ill. a végbélen keresztüli vizsgálat általában alulbecsüli a prosztata méretét. Legmegbízhatóbb adatai a végbélen keresztüli ultrahangos és MRI vizsgálatoknak van. Az MRI vizsgálat szerint a prosztata kb. 10%-kal nagyobbnak mutatkozik az ultrahangos vizsgálathoz képest. Minden vizsgálat szerint a prosztata mérete kor előrehaladtával fokozatosan növekszik. Összegezve elmondható, hogy a 30 éves férfiak kb. 25 ml térfogatú prosztatája a hetvenes éveire kb. 35-35 ml-re növekszik. Más vizsgálatok azt mutatják, hogy a prosztata mérete évente kb. 0.6 ml-rel növekszik 40 éves kortól 80 éves korig. Más tanulmányok szerint függetlenül a kortól és tünetektől a prosztata kb. 1.9%-kal növekszik évente, és a magasabb PSA érték és magasabb kezdeti térfogat nagyobb növekedési sebességet mutat.

A heveny vizeletelakadás egyik rettegett szövődménye a prosztata megnagyobbodás betegségnek. Korábban ezt azonnali műtét elvégzésével orvosolták. Ma már a teljes vizeletelakadás kezelésében nem feltétlenül a műtéti megoldás az elsőként választandó út. Az előrehaladott kor, emelkedett PSA érték, megnövekedett prosztataméret elsősorban a legfontosabb tényezők, melyek a beteget a későbbiekben a műtéti megoldás felé terelik.

Az uroflowmetriával végzett vizsgálatok szerint a 40-44 éves kor közötti férfiak maximális vizelet áramlása 20 ml/s-ról kb. 11 ml/s-ra csökken a 75-79 éves korú férfiakban.

A vallás, társadalmi, gazdasági helyzet egyértelműen nem befolyásolja a benignus prosztata hyperplasia kialakulását. A szexuális aktivitásnak nincs egyértelmű hatása a prosztata megnagyobbodás kialakulására. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztókban nagyobb arányban jelenik meg a betegség és akik naponta 3-nál több pohárral isznak nagyobb valószínűséggel kerülnek műtétre prosztata hyperplasia miatt. A magas vérnyomás betegség és a prosztata hyperplasia között nem egyértelmű a kapcsolat. A dohányzásnak sincs egyértelműen káros hatása a prosztatára. Az étkezéssel kapcsolatban sincsenek egyértelmű eredmények, melyek az étkezés és a BPH között kapcsolatot tudnak felmutatni. Egyes tanulmányok szerint az elhízás befolyásolja a prosztata megnagyobbodás okozta tüneteket és növeli a kövérek esélyét egy prosztata műtétre. Gyógyszerek hatása a vizelési panaszokra: antidepresszánsok, antihisztaminok és hörgőtágítók súlyosbítják a vizelési panaszokat.